Нормативно-правова база

"Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" (Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. №305)
wym-1687164787344
Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (наказ МОЗ та МОН України від 17.04.2006р. №298/227)
wym-1687164674932
Санітарний регламент длядошкільних навчальних закладів (наказ МОЗ України від 24.03.2016 №234)
wym-1687164537982

Закон України

«Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України»

Верховна Рада України постановляє:

I. Внести зміни до таких законів України:

3. У Законі України "Про дошкільну освіту" (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 49, ст. 259 із наступними змінами):

1) частину третю статті 33 після слів "мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб" доповнити словами та цифрами "дітям з числа осіб, визначених устатті 10Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

2) абзац четвертий частини п’ятої статті 35 після слів "дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям" доповнити словами та цифрами "дітей з числа осіб, визначених устатті 10Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2021 року, крімпункту 2цього розділу, який набирає чинності з дня опублікування цього Закону.

2. Кабінету Міністрів України до 1 січня 2021 року:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;

забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень цього Закону.

Об'єм готових страв

В Постанові Кабінету Міністрів України від 24.03.2001р. № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" у додатку №1 "Норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п'ятиденного перебування" визначені частота вживання продуктів харчування, кількість порцій на тиждень, маса нетто порцій харчових продуктів" wym-1663360051538

З метою забезпечення раціонального харчування в закладі дошкільної освіти складається примірне чотиритижневеменюза сезоном (постанова КМУ від 24.03.2021р. №305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" п. 19.5. Інструкція з організації харчування в дошкільних навчальних закладах п. 1.12). Меню погоджуєтьсяз територіальним органом Держпродспоживслужби в Запорізькій області і затверджується керівником закладу дошкільної освіти. wym-1663360518431

Формування культурно-гігієнічних навичок дошкільників

Здоров'я дітей, інтерес до здорового способу життя залежать від того, наскільки сформовані у них культурно-гігієнічні навички. Культурно-гігієнічні навички важлива складова частина культури поведінки. Головною умовою їх формування є раціонально організоване життя у дитячому садку та вдома, чіткий режим дня, постійність вимог до поведінки дітей з боку дорослих. Гігієнічні процедури проводять щоденно в один і той самий час, що сприяє формуванню постійних навичок. Відповідно до вимог Комплексної освітньої програми для дітей раннього та передшкільного віку "Стежинки у Всесвіт" (Крутій К.Л., 2020р.):

1) діти від 3-х до 4-х років повинні: правильно сидіти за столом (спина рівна); їсти самостійно та акуратно, не розливати рідку страву; ретельно пережовувати їжу; правильно тримати столові прибори; дякувати за їжу; користуватися серветкою.

2) діти від 4-х до 5-ти років повинні: під час споживання їжі брати небагато їжі, добре її пережовувати; не розливати її і не кришити на стіл, на одяг; їсти над тарілкою; правильно користуватися ложкою та виделкою, серветкою.

3) діти від 5-ти до 6-ти років повинні: правильно користуватися столовими приборами (ложка, виделка, ніж); вживати їжу акуратно, спокійно; зберігати правильну поставу за столом; дотримуватись культури поведінки за столом (сидіти прямо, не класти лікті на стіл).

Дитячий раціон харчування дитини - кулінарна обробка продуктів

wym-1664741774948

Страви для дітей

wym-1664742067816

Домашнє меню дитини

в два роки: wym-1664741227401 в три роки: wym-1664741380240 в чотири роки wym-1664741322850 в п'ять років wym-1664741500572 в шість років wym-1664741449708

Коли ми знаємо, що їмо

Про реформування системи харчування в українських закладах освіти та отримання достовірної інформації про збалансовану їжу й корисні звички можна дізнатися на платформі ЗНАЇМО

wym-1704361016936

Перелік категорій здобувачів освіти, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах дошкільної освіти у 2024 році

/Files/images/Перелік катеорій на безоплатне харчування.png

Показники плати батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування здобувачів освіти у комунальних закладах дошкільної освіти у 2024 році


/Files/images/Вартість харчування 1.png

/Files/images/Вартість харчування 2.png

Кiлькiсть переглядiв: 649